26/02/2021 KLANTENLISTING: jaarlijks indienen voor 31 maart

1. Btw-listing

De BTW- listing of klantenlisting is een verplichte lijst waarmee de overheid kan controleren hoeveel btw je van je klanten hebt ontvangen. Deze lijst bevat alle Belgische klanten die je, in het vorige kalenderjaar, minstens 250 euro OMZET hebben bezorgd. De klantenlisting bevat enkel klanten met een btw-nummer.

2. Wanneer moet deze listing ingediend worden?

De jaarlijkse deadline voor het indienen van de klantenlisting is 31 maart.

3. De nihil-listing

Bezit geen enkele van je klanten een Belgisch btw-nummer, factureerde je aan al je klanten minder dan 250 euro of leverde je een jaar lang geen prestaties? Het indienen van een klantenlisting blijft verplicht, maar je mag hem wel leeg laten. We spreken in dit geval van een ‘nihil-listing’.

Drie opmerkingen:

  1. Val je onder de gewone btw-regeling, dan zullen wij de nihil-listing aangeven in je laatste periodieke btw-aangifte van het jaar (de aangifte van december of het vierde kwartaal).
  2. Val je onder de forfaitaire landbouwregeling, dan ben je wel verplicht om een lege klantenlisting naar de FOD Financiën op te sturen.
  3. Geniet je van de BTW-vrijstellingsregeling? Dan hoeft u geen nihil-listing in te dienen.

4. Wat bij stopzetting?

Stop je met je zaak? Dan moet je binnen de drie maanden na stopzetting nog een klantenlisting indienen. Belangrijke kanttekening: je bent btw-plichtig totdat je btw-nummer officieel uit de KBO geschrapt is.

Heb je nog bijkomende vragen, contacteer gerust je Centum dossierbeheerder!