04/03/2021: HEROPSTARTLENING

Heropstartlening:

Bijna een jaar geleden sloten vele ondernemingen voor een langere tijd de deuren. Het werd een jaar vol ongekende hindernissen. Veel ondernemingen hebben het door deze crisissituatie vandaag financieel moeilijk. Meer dan 6 op de 10 ondernemingen in de non-food sector en 8 op de 10 ondernemingen in de horeca heeft nood aan extra liquiditeit om voorraden aan te kopen in het voorjaar 2021.

Om de economie te steunen komt de Vlaamse regering nu met een initiatief, namelijk de heropstartlening. Dit is een lening aan een heel voordelig tarief om de directe cash-nood lenigen.

Hoe werkt de herstartlening?

  • Rentevoet: 1%
  • Looptijd: 2 of 3 jaar (afh. van de hoogte van het geleende bedrag)
  • Terugbetaling: Vanaf de 12e maand
  • Minimumlening: 10.000 euro
  • Leningen <50.000 euro: Het te ontlenen bedrag dient voor maximaal 80 procent van de aankopen voor herstart bedragen. Dan is de looptijd 24 maanden
  • Leningen >50.000 euro: Het te ontlenen bedrag dient voor maximaal de helft van de aankopen voor herstart bedragen. Dan is de looptijd 36 maanden

Er zijn nog een aantal voorwaarden aan verbonden, zo komen enkel ondernemingen die intrinsiek gezond waren voor de crisis in aanmerking.

Momenteel werkt VLAIO aan een wettelijk kader voor de heropstartlening. En momenteel loopt de meldingsprocedure, in de Europese commissie, over de goedkeuring en zijn wijzigingen mogelijk.

Wij volgen voor u alle ontwikkelingen op de voet. Moesten er al eventuele vragen zijn? Twijfel niet om contact op te nemen met uw dossierbeheerder.